Počela RRPP Istraživačka akademija

Istraživačka akademija koju organizira Regionalni program za promociju istraživanja (RRPP) na Zapadnom Balkanu, počela je danas u Sarajevu. Na Istraživačkoj akademiji učestvuje 35 mladih istraživača s područja Zapadnog Balkana. Tokom narednih osam dana, učesnici će sticati znanje od 13 trenera, eksperata u oblasti metoda istraživanja koji dolaze iz svih krajeva Evrope.

Izvršni direktor Centra za društvena istraživanja Analitika, Tarik Jusić, kazao je kako će istraživači moći dobiti znanje iz svih oblasti društvenih istraživanja te kako je ovo pilot-projekt koji će se u budućnosti nastaviti i širiti.

Magdalena Solska, u ime RRPP-ja, poželjela je dobrošlicu učesnicima te je istakla važnost ovakvih projekata kako bi mladi istraživači na Zapadnom Balkanu bili što kompetentniji u svojoj profesiji.

Istraživačka akademija je koncipirana kao ljetna škola, a sastoji se od osam povezanih jednodnevnih modula. Sve sesije su izrazito interaktivne i usmjerene na praktičan rad, a u okviru njih mlađi istraživači će proći kroz sve stadije istraživačkog procesa.

RRPP programom koordinira i upravlja Međufakultetski institut za Centralnu i Istočnu Evropu (IICEE) pri Univerzitetu u Fribourgu (Švicarska). Centar za društvena istraživanja Analitika je Lokalni ured za koordinaciju RRPP-a u Bosni i Hercegovini. Program u potpunosti finansira Švicarska agencija za razvoj i saradnju (SDC), Federalni odjel za inostrane poslove).