Radionica - Izvještavanje o organizovanom kriminalu i korupciji: profesionalni standardi, etički principi i interes krivičnog postupka

Adresa:

Swissotel Sarajevo, Vrbanja 1, 71000 Sarajevo

*Radionica je namjenjena novinarima i predstavnicima organizacija civilnog društva koji u svom radu koriste, ili bi potencijalno mogli koristiti metode istraživačkog novinarstva.

Tokom prvog dijela radionice učesnici će biti upoznati sa najboljim praksama istraživačkog novinarstva na primjeru istraga o trgovini drogom u BiH i pričama o korupciji u policiji, odnosu prema zvaničnim i nezvaničnim izvorima informacija, praksama u radu sa neimenovanim izvorima, te sa praksom provjere činjenica. Učesnici će imati priliku i da se upoznaju sa praksom istraživačkih novinara u zaštiti izvora informacija, te postupanja sa informacijama čije bi iznošenje u javnost moglo naštetiti istrazi. 

Tokom drugog dijela radionice učesnici će biti upoznati sa praksama pravosudnih institucija u izvještavanju o predmetima organizovanog kriminala i korupcije, te o prednostima proaktivnog i nedostacima reaktivnog pristupa u komunikaciji sa medijima. Govorit će se i o izazovima u komunikaciji pravosuđa i medija, kao i o načinima izvještavanja pravosudnih institucija o ovim predmetima u različitim fazama krivičnog postupka. Kroz konkretne primjere i studije slučaja učesnici će imati priliku da diskutuju o optimalnim rješenjima u međusobnoj komunikaciji u cilju ostvarivanja balansa u izvještavanju koje je u interesu javnosti.

Program radionice možete preuzeti OVDJE.

Radionica se organizira u okviru projekta “Integritet kroz pravdu: neovisni monitoring civilnog društva i procjena pravosudnog odgovora na korupciju”, koji  finansira Evropska unija i Fond otvoreno društvo BiH.
 

Teme: Pravosuđe i pristup pravdi
Programi: Javno pravo