Komentari na Prijedlog zakona o ombudsmanu za ljudska prava BiH

Aktuelne aktivnosti na donošenju novog Zakona o ombudsmanu za ljudska prava BiH nužan su i dobrodošao korak u pravom smjeru – jačanja statusa i nezavisnosti Institucije. Tekst Prijedloga, koji je formuliralo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, predviđa značajna unapređenja, ali otvara i brojna pitanja te ostavlja mnogo razloga za zabrinutost.

Teme: Ustav, institucije i politika Ljudska prava

Download

Relevantni međunarodni standardi, dostupne prethodne analize i ekspertska mišljenja u ovoj oblasti u Bosni i Hercegovini, ključni sekundarni izvori o ovoj problematici općenito, te konsultacije sa relevantnim akterima, prvenstveno s onima iz nevladinog sektora i akademske zajednice, poslužili su nam kao osnova za formuliranje konkretnih komentara na aktuelni Prijedlog zakona o instituciji ombudsmana za ljudska prava BiH. Osnovni cilj ovog policy memoa jeste da na što konkretniji i što jasnije argumentiran način ukaže na ključne manjkavosti i nedorečenosti predloženog zakonskog teksta, te sugeriraju njegove odgovarajuće izmjene.

Komentari su prezentirani na način da prate tekst aktuelnog Prijedloga, a kompletan policy memo možete preuzeti OVDJE.

Policy memo je objavljen u okviru projekta “Jednakost za sve: Koalicija organizacija civilnog društva protiv diskriminacije”, koji u partnerstvu implementiraju Mediacentar Sarajevo, Analitika – Centar za društvena istraživanja, Prava za sve i Vaša prava BiH. Projekat finansiraju USAID i Fond otvoreno društvo BiH.

Ova publikacija je objavljena uz podršku američkog naroda preko Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Autori ove publikacije su odgovorni za njen sadržaj i stavovi koji su u njoj izneseni ne odražavaju stavove USAID-a ili Vlade Sjedinjenih Američkih Država.

Vezane Publikacije