Izazovi i modaliteti izvršenja presude u predmetu Sejdić i Finci protiv BiH

Adresa:

Mediacentar Sarajevo, Kolodvorska 3, Sarajevo

U organizaciji Centra za društvena istraživanja Analitika i Fonda otvoreno društvo BiH, u srijedu 7. septembra 2011. godine u Mediacentru Sarajevo održana je konferencija „Kako izvršiti presudu Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić i Finci protiv BiH: Izazovi i modaliteti reforme Predsjedništva BiH i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH“.

Konferenciji je prisustvovalo oko 50 predstavnika domaćih i međunarodnih institucija i organizacija koji se bave pitanjima ljudskih prava. Kako je istakao Edin Hodžić, voditelj programa za javno pravo u Centru za društvena istraživanja Analitika, cilj ove konferencije je da se potakne i unaprijedi dijalog u stručnim krugovima, te predlože najbolja rješenja za izvršenje presude u predmetu Sejdić i Finci protiv BiH.


Tokom prve sesije učesnici doc. dr. Nenad Stojanović (Zentrum für Demokratie Aarau, Universität Zürich), doc. dr. Daniel Bochsler (Zentrum für Demokratie Aarau, Universität Zürich), dr. Svjetlana Nedimović (Puls demokratije) i doc. dr. Goran Marković (Pravni fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu) iznijeli su različite prijedloge za reformiranje strukture, načina izbora i funkcioniranja Predsjedništva BiH.

Kombinacija politoloških, političko-teorijskih i ustavnopravnih razmatranja vezanih za ovu problematiku potakla je i živu raspravu prisutnih. Ključna distinkcija koja je pritom identificirana bila je ona između normativno poželjnih i realno izvodljivih rješenja, a posebnu pažnju su izazvali, za bh. kontekst relativno novi, modeli prema kojima bi se izbor članova Predsjedništva BiH zasnivao na principima geometrijske sredine.

Druga sesija bila je usmjerena na predstavljanje i analizu modela za reformu Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH. Učesnici ove sesije bili su prof. dr. Florian Bieber (Universität Graz), prof. dr. Edin Šarčević (Juristenfakultät, Universität Leipzig; Fondacija Centar za javno pravo) i mr. Edin Hodžić (Analitika). Rasprave su pokazale da je reformiranje Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH daleko kompleksnije pitanje nego što je to slučaj sa Predsjedništvom BiH. Analizirani prijedlozi kretali su se od potpunog ukidanja Doma naroda, preko radikalnog smanjivanja njegovih ovlaštenja, do njegovog pretvaranja u dom teritorijalnih jedinica, a ne naroda BiH.

Konstruktivna diskusija u okviru ove konferencije još jednom je ukazala na nužnost uključivanja, prije svega, stručne javnosti u proces izvršenja presude u predmetu Sejdić i Finci protiv BiH i ustavnih promjena u cjelini. Analitika i naši partneri ostaju posvećeni tom cilju.

Teme: Constitution, Institutions and Politics Ljudska prava
Programi: Javno pravo