Održana diskusija "Novi-stari ustavni inženjering?"

Adresa:

Mediacentar Sarajevo, Kolodvorska 3, Sarajevo

U organizaciji Centra za društvena istraživanja Analitika, u srijedu 18. maja 2011. je Mediacentru Sarajevo održana stručna diskusija na temu "Novi-stari ustavni inženjering?" Izazovi i implikacije presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić i Finci protiv BiH“.

Ovom prilikom predstavljena je i istoimena knjiga autora Edina Hodžića i Nenada Stojanovića. „Studija prije svega mapira teren i skicira izazov provođenja presude u predmetu Sejdić i Finci protiv BiH, nudeći određene konceptualne, međunarodnopravne i komparativne smjernice i putokaze. Krenuli smo od pretpostavke da je presuda kojom smo se bavili mnogo kompleksnija nego što se to često želi vidjeti. Vjerujemo i nadamo se da će se studija čitati i kritički i saučesnički i da će poslužiti kao koristan okvir za razmišljanje i za nove studije u nepresušnoj, za nas suštinskoj temi“, kazao je, između ostalog, Edin Hodžić iz Centra za društvena istraživanja Analitika prilikom predstavljanja knjige.

U diskusiji  na temu „Novi-stari ustavni inženjering?“ su učestvovali i doc. dr. Dino Abazović sa Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, dr. Marko Prelec iz International Crisis Group, dr. Nedim Ademović iz Ustavnog suda BiH, a ulogu moderatorice je preuzela Sevima Sali Terzić, također iz Ustavnog suda BiH.

Pozivu za prisustvo diskusiji odazvalo se oko 40 predstavnika domaćih i međunarodnih institucija i organizacija koji se bave pitanjima ljudskih prava, a koji su tokom debate i sami imali priliku iznijeti svoje mišljenje o ovoj tematici.

Tematski okvir debate sačinjavala su sljedeća tri pitanja: 1) Kriteriji i vrijednosti ustavne reforme u javnom diskursu: ima li prostora za alternative vrijednostima i percepcijama unitarizma s jedne, i jačanja entiteta s druge strane?, 2) Proces ustavnih promjena između elitokratije i uključivanja javnosti, te 3) Mapiranje konsenzusa i (ne)realnosti ustavne reforme: budućnost presude u predmetu Sejdić i Finci protiv BiH na temelju pozicija dominantnih aktera.

Teme: Constitution, Institutions and Politics Ljudska prava
Programi: Javno pravo