Ustavni sudovi u zemljama bivše Jugoslavije: Uloga i efekti u periodu tranzicije

Adresa:

Fra Filipa Lastrića 2, Sarajevo 71000, Bosna i Hercegovina

Među teoretičarima i ekspertima u oblasti ustavnog prava vlada konsenzus da ustavni sudovi imaju potencijal da budu ključni 'liberalizirajući' akteri u državama u demokratskoj tranziciji, djelujući kao mehanizmi demokratske kontrole i razrješavanja sporova, te ublažavajući problem ustavne neizvjesnosti koji karakteriše zemlje u tranziciji. Međutim, postavlja se pitanje da li su ustavni sudovi uspjeli realizirati taj potencijal i ispuniti visoka očekivanja javnosti i stručne zajednice?

Pokušaji da se ponude empirijski utemeljeni odgovori na ovo kompleksno pitanje su razmjerno rijetki. U evropskom kontekstu, znanstvenici su se većinom fokusirali na centralnu i istočnu Evropu, utvrđujući razinu pozitivnog utjecaja ustavnih sudova u procesima tranzicije u rasponu od umjerene do značajne.

Bazirana na rezultatima RRPP projekta koji je implementiran u periodu od 2014. do 2016. godine, ova konferencija tematizira ulogu i doprinos ustavnih sudova u demokratskoj tranziciji, fokusirajući se na četiri zemlje  bivše Jugoslavije (Bosnu i Hercegovinu, Kosovo, Makedoniju i Srbiju).

Konferencija ima za cilj da rasvijetli nadležnosti, pozicioniranje i ukupan učinak ustavnih sudova u rješavanju važnih političkih i društvenih pitanja u državama bivše Jugoslavije. Centralno pitanje konferencije je da li su, na koji način, pod kojim uslovima i sa kakvim posljedicama  ustavni sudovi uspjeli da se pozicioniraju kao važni ustavno-politički akteri i nosioci pravnih, društvenih i političkih promjena u ovom dijelu Evrope.

Projektnom timu će se pridružiti profesor Bojan Bugarič sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Ljubljani, kao i drugi eminentni eksperti u ovoj oblasti, među kojima su Alex Schwartz sa Pravnog fakulteta Univerziteta Queen's iz Belfasta, Sanja Barić sa Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, te Margarita Nikolovska, sutkinja u Ustavnom sudu BiH.

Konferencija je otvorena za javnost. Zbog ograničenog broja mjesta, molimo Vas da pošaljete email na nermina.vraco@analitika.ba i izrazite svoj interes za učešće najkasnije do 11. aprila 2016. godine.

Program konferencije možete preuzeti OVDJE.

Teme: Constitution, Institutions and Politics Pravosuđe i pristup pravdi
Programi: Javno pravo