Ka politikama otvaranja podataka u posjedu javnih institucija u BiH

Policy memo Analitike ističe prednosti otvaranja javnih podataka u posjedu organa vlasti, te doprinosi raspravi o potrebi otvaranja podataka u Bosni Hercegovini.

Teme: Uprava i uslugeParticipatorno donošenje odlukaInstitucionalno komuniciranjeTransparentnost i otvorena vlast
Editor

Download

Otvaranje javnih podataka izražen je trend u svijetu – svake godine sve veći broj zemalja otvara javne podatke i čini ih dostupnim za dalju upotrebu.

Iako  su potencijali otvorenih podataka prepoznati i u regiji, u Bosni i Hercegovini takva praksa još uvijek nije istinski zaživjela. Institucije javne vlasti, osim nekoliko izuzetaka, uglavnom ne pružaju pristup podacima koji se nalaze u njihovom posjedu putem interneta.

Kako bi se spriječilo da BiH ozbiljno zaostane u domenu proaktivnog objavljivanja takvih podataka, usljed čega bi trpjeli svi sektori društva, neophodno je pokrenuti širu društvenu raspravu za otvaranje podataka u posjedu javnih institucija.

Brojne prednosti otvaranja javnih podataka u pogledu društvenog i ekonomskog razvoja, ali i unapređenja transparentnosti i funkcioniranja javnih institucija, trebao bi biti dovoljno dobar razlog da javne institucije u BiH ulože ozbiljnije napore u tom pravcu.

Memo nudi primjere upotrebe otvorenih podataka za razvoj malih i srednjih poduzeća, unapređenje javnih usluga i poboljšavanje transparentnosti vlasti, te daje generalne preporuke za kreiranje politika otvorenih podataka u BiH.

Publikacija je rezultat projekta Zagovaranje za otvorenu vlast: Pravo da znam u jugoistočnoj Evropi, koji finansiraju Evropska unija i Fond otvoreno društvo BiH.