You are here

Skrb o skrbnicima: Analiza politika neformalne njege u Bosni i Hercegovini

Analiza javnih politika, Socijalna zaštita

Skrb o skrbnicima: Analiza politika neformalne njege u Bosni i Hercegovini

Aida Malkić, Amar Numanović
20/04/2017
Print

S obzirom na nerazvijenost i brojne nedostatke u formalnom sistemu dugoročne njege u Bosni i Hercegovini (BiH), koji se prvenstveno ogledaju u ograničenom pristupu uslugama i nedostatnim novčanim davanjima korisnicima, teret skrbi o osobama kojima je potrebna dugoročna njega uglavnom je prebačen u sferu neformalne njege. Uprkos tome, neformalni njegovatelji su potpuno zanemareni u politikama dugoročne njege i nemaju nikakvu podršku – u vidu usluga ili novčane kompenzacije – koji bi olakšali zadatak pružanja njege ili poboljšali blagostanje neformalnog njegovatelja.

Fakti Analitike sumiraju neke od rezultata istraživanja provedenog za potrebe studije "Skrb o skrbinicima: analiza politika neformalne njege u Bosni i Hercegovini".

Publikacija je pripremljena u okviru projekta „Skrb o skrbnicima: analiza politika neformalne njege u Makedoniji i Bosni i Hercegovini“ koga u suradnji implementiraju European Policy Institute – Skopje i Centar za društvena istraživanja Analitika. Projekat je realiziran uz finansijsku podršku Regionalnog programa za promociju istraživanja na Zapadnom Balkanu (RRPP).

Fact sheet možete preuzeti OVDJE.