Okončana osmodnevna RRPP Istraživačka akademija

Osmodnevna RRPP Istraživačka akademija završena je u ponedjeljak, 18. aprila u Sarajevu. 35 mladih istraživača i istraživačica iz šest zemalja regiona sticali su znanja iz oblasti metodologije društvenih nauka. Trinaest trenera sa značajnim međunarodnim iskustvom kroz osam modula ponudili su znanja o najrelevantnijim aspektima istraživačkih metoda u oblasti društvenih nauka.

Gospodin Joseph Guntern, Swiss Cooperationa Director za Bosnu i Hercegovinu na svečanoj ceremoniji dodjele certifikata, izrazio je zadovoljstvo što na jednom mjestu vidi 35 mladih osoba spremnih da doprinesu kvalitetnim istraživanjima na Zapadnom Balkanu kao osnovi za kreiranje kvalitetnih politika.

Jasmina Opardija-Šušnjar, programska menadžerica RRPP-a čestitala je učesnicima na uspješno završenoj akademiji i zajedno sa gospodinom Josephom Gunternom dodjelila certifikate polaznicima akademije.

Moduli kroz koje su učesnici prošli su: Uvod u istraživanja u oblasti društvenih nauka, metodologijski pristupi, kvalitativne naspram kvantitativnih metoda, analiza kvantitativnih podataka, analiza kvalitativnih podataka, uvod u akademsko pisanje, razvoj istraživačkog projekta, audiovizuelno komuniciranje rezultata istraživanja.

Sa učesnicima i trenerima akademije razgovarali smo o važnosti metodologije društvenih nauka, pristupu njenom izučavanju na unverzitetima i važnostima treninga poput RRPP Istraživačke akademije. Sve intervjue možete pogledati u videogaleriji. 

Ovaj događaj je organizovan uz podršku Regionalnog programa za promociju istraživanja na Zapadnom Balkanu (RRPP). RRPP programom koordinira i upravlja Međufakultetski institut za Centralnu i Istočnu Evropu (IICEE) pri Univerzitetu u Fribourgu (Švicarska). Program u potpunosti finansira Švicarska agencija za razvoj i saradnju (SDC), Federalni odjel za inostrane poslove.