Otvoreni javni podaci u Bosni i Hercegovini: Od ideje do realizacije

U Bosni i Hercegovini ne postoje politike kojima se regulira pitanje proaktivne transparentnosti i otvorenih podataka, kao ni pitanje njihove ponovne upotrebe u komercijalne i nekomercijalne svrhe. Istovremeno, javne institucije prikupljaju i proizvode veliku količinu podataka od kojih bi se mogle stvoriti nove ekonomske i društvene vrijednosti. 

Teme: Analiza javnih politikaTransparentnost i otvorena vlast

Download

Policy brief Otvoreni javni podaci u Bosni i Hercegovini: Od ideje do realizacije sadrži niz preporuka o tome kako unaprijediti politike i prakse u domenu otvaranja javnih podataka u BiH.

Neki od glavnih problema u ovom domenu su nedefinisane nadležnosti za izradu politika, tehničku podršku inicijativama otvorenih podataka te za pravnu zaštitu u ovom domenu. Također, nedostaju portali otvorenih podataka koji bi korisnicima olakšali pristup javnim podacima.

Autorica Nermina Voloder, mlađa istraživačica u Centru za društvena istraživanja Analitika kroz šest preporuka nudi rješenje nedostataka politika iz ovog domena.

Policy brief Otvoreni javni podaci u Bosni i Hercegovini: Od ideje do realizacije možete preuzeti OVDJE.

Objavljivanje ove publikacije finansijski je podržala Vlada Ujedinjenoga Kraljevstva. Stavovi i mišljenja izneseni u ovoj publikaciji isključivo su stavovi i mišljenja autora i nužno ne odražavaju stavove i mišljenja Vlade Ujedinjenoga Kraljevstva.