Policy brief: Kako reformirati Predsjedništvo BiH?

“Kako reformirati Predsjedništvo BiH? Pregled trenutnih opcija i alternativnih rješenja za izvršenje presude u predmetu Sejdić i Finci protiv BiH”, autora Edina Hodžića i Nenada Stojanovića, naziv je trećeg analitičkog sažetka koji je Analitika objavila u oktobru 2011. godine.

Teme: Ustav, institucije i politika Ljudska prava
Edin HodžićNenad Stojanović

Download

Ovaj analitički sažetak je rezultat istraživanja koje je Analitika realizirala s ciljem identificiranja mogućih modaliteta izvršenja presude u predmetu Sejdić i Finci protiv BiH, tokom 2010. i 2011. godine. Glavni nalazi prikazani u analitičkom sažetku navedeni su u nastavku:

“Debata o reformi Predsjedništva BiH u skladu s presudom u predmetu Sejdić i Finci protiv Bosne i Hercegovine (BiH), barem kada je riječ o ključnim akterima, bila je suštinski svedena na dva prijedloga: aktuelni model sa dvije izborne jedinice, ali bez etničkih odrednica u pogledu kandidata i članova Predsjedništva, te posredni izbor članova kolektivnog šefa države u Parlamentarnoj skupštini BiH. Iako ovi modeli donose određena poboljšanja i formalnu eliminaciju diskriminacije, oni ne omogućavaju pacifiziranje političkog života u Bosni i Hercegovini niti nude realne šanse za faktičko poboljšanje statusa „ostalih”. Osim toga, previđaju se nezanemarivi negativni aspekti tih modela, poput slabljenja legitimiteta posredno izabranog Predsjedništva, te ozbiljnih problema koji mogu proizaći iz posrednog izbora njegovih članova uzme li se u obzir dokazana nesposobnost postizanja konsenzusa o formiranju izvršne vlasti u Bosni i Hercegovini. U takvoj situaciji iznimno ograničenog spektra ustavnih opcija u javnoj debati, nepravedno je zapostavljen potencijal alternativnih modela, kakvi su npr. različite varijante geometrijske sredine, da ostvare važne ciljeve ustavne reforme u ovom domenu.”

Analitički sažetak na jezicima BiH možete preuzeti OVDJE.

Vezane Publikacije

Edin Hodžić ,  Nenad Stojanović

Edin Hodžić ,  Nenad Stojanović